Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hoya yvesrocheri

Hoya yvesrocheri Simonsson & Rodda, 2017

Simonsson Nadhanielle  /  Rodda , Michele (fl. 2009) 

Zveřejněno v Gardens 'Bulletin Singapore 69 (1): 97-147. 2017

Poprvé byl Hoya yvesrocheri nalezen v Papui-Nové Guineji v provincii Morobe ve Wagau v nadmořské výšce 4200 stop (přibližně 1280 m) nad mořem na velkém stromě ve staré zahradě poblíž vesnice, 11. června, 1964, pane Millare ...

Hoya yvesrocheri je štíhlá réva, hladká s bílým latexem ve všech částech rostlin. Listové válcovité řasy o průměru 1–2 mm; starší řasy s vysokým obsahem ligninu (lignin a celulóza, které jsou spolu v buněčných stěnách, zvyšují jejich pevnost) mají maximální průměr až 3-4 mm, zelenohnědé; internodes dlouhý 1-5 (10) cm.

Listová čepel je přímá nebo mírně kopinatá, kožovitá, kýlní, 5-10 × 0,5-1 cm, zelená na obou plochách, vrchol je ostrý, základna je zaoblená nebo tenká, okraj je pevný; žilkování je zpeřené, ale na živých listech těžko rozlišitelné, hlavní žíla je depresivní, na každé straně je 4-6 sekundárních žil; sekundární žíly odcházejí z hlavní žíly pod úhlem 60-90 °; spojte blízko okraje listu.

V pozitivně geotropních květenstvích se obvykle tvoří 1-8 květových embryí v různých stádiích vývoje. 1, zřídka 2 květiny otevřené současně. Zvonová koruna květin, cca. Průměr 1,5 cm (přibližně 2 cm v rozloženém stavu), bílý, slabě růžový nebo fialový zabarvený intenzivním slunečním světlem. Čepele Corolla jsou trojúhelníkové, špičaté, cca. 6 × 7 mm, okraje celé, vrchol lalůčků mírně stočený dozadu, hustě pubertální. Koruna cca 2 mm vysoký, průměr 5 mm, masitý, světle krémově žlutý s tmavě načervenalým středem.

Listy Hoya yvesrocheri podobné Hoya stenophyllaSchltr.: Jsou lineární, ale liší se šířkou; a květiny, které se nevyvíjejí současně, jak je tomu obvykle u většiny druhů hoi, ale spíše s otevřením pouze jednoho nebo zřídka dvou květů současně.

Hoya yvesrocheri je pojmenována po Nadaci Yves Rocher, která po dobu pěti let (2011–2015) podporovala první Hoyaův projekt autorů.

Habitat Hoya yvesrocheriomezeno na výšky mezi 700 a 1300 metry na malém území v oblasti Morobe. První autor ji viděl jen jednou na spadnutém stromu na velmi ostrém hřebeni v hlavním deštném pralese v oblasti Bula v oblasti Morobe. Po znovuobjevení oblasti v roce 2013 zjistila, že hřeben byl spálen, aby rozšířil plodné zahrady, aby podpořil rostoucí populaci. Zbývající les v této oblasti je vyšší než 1500 m, tj. Nachází se v jiném klimatickém pásmu, proto je nepravděpodobné, že by se v těchto lesích dařilo.

 

Náhledy fotografií ze složky Hoya yvesrocheri