Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hoya erythrina

Habitat : malajské kopcovité lesy (ve státech Pahang a Selongor), stejně jako v nadmořských výškách od 400 do 700 metrů nad mořem podél řek. Vědci ho našli na jihu Thajska.
Z historie : výzkumník RE Rintz poprvé popsal hoya v roce 1978 v Malayan Nature Journal.

Popis :
Kudrnaté výhonky o tloušťce 0,2 cm. Listy jsou tenké, ale pevné - 15 cm dlouhé a 5 cm široké, tmavě zelené, skvrnité. Jsou jasně viditelné tři tmavé žilky ve tvaru dlaně a krásná příčná síť. Listy na slunci zčervenají. Na zadní straně listu je barva matnější a téměř vždy s červeným odstínem.

Ve volném deštníku je otevřeno 5 - 8 květů o průměru 1,4 cm, které jsou světle oranžové se žlutavě hnědým odstínem. Okvětní lístky koruny jsou z vnitřní strany trojúhelníkové a pubertální, zejména na okrajích. Špičky okvětních lístků jsou mírně ohnuté dozadu.

Tipy pro péči o
teplotu: stejně jako všechny tropické rostliny jsou pro růst potřebné vysoké teploty a vysoká vlhkost. V létě vydrží i + 35 ° C, ale při vysoké vlhkosti. V zimě je minimum + 18 ° C.
Osvětlení : hlavní podmínkou kvetení je dobré osvětlení a vysoká vlhkost. Ale příliš jasné osvětlení a přímé sluneční světlo jsou kontraindikovány, je vhodnější krátké ranní slunce a zastíněné místo. S tímto režimem osvětlení získají listy bronzový odstín.
Zalévání: protože v přírodě roste hoya erythrina podél řek, pak v pokojových podmínkách miluje vysokou vlhkost vzduchu. Zalévání by mělo být ošetřeno velmi opatrně. Příliš mnoho vody a mokré nohy mohou rostlinu zabít. Směs půdy musí mezi zavlažováním úplně vyschnout, aby kořeny mohly přijímat kyslík. V létě, zalévání 3-5krát týdně, v závislosti na teplotě, v zimě je to poloviční.
Vlastnosti : na novém místě tato hoya roste velmi pomalu, ale pokud jsou pro ni vytvořeny optimální podmínky, rychle začíná růst a tvoří dlouhé výhonky. Může kvést kdykoli po celý rok. Nedoporučuje se pro začátečníky, protože zakořenění může být obtížné.

 

Hoya erythrina Rintz 1978

   Tento druh byl publikován v Malayan Nature Journal v roce 1978 Dr. RE Rintzem.

Distribuce: Vietnam (provincie Dak Lak a Khanh Hoa). Thajsko, jižní část poloostrovní Malajsie (provincie Kelantan, Pahang a Selangor).

  Dr. RE Rintz popsal tento druh takto: „Bledě oranžové květy s bílou korunou. V mých podmínkách má tento druh vždy květy odstínu roztaveného sýra Cheddar s korunou čas od času, která má stejnou barvu jako okvětní lístky, jinak je koruna čistě bílá. Koruna květu je pokryta jemnými, velmi krátkými, hedvábně bílými chloupky. Okvětní lístky jsou po stranách mírně zakřivené a na špičce velmi ostře, navenek vypadají téměř hranatě. Ačkoli tyto květiny nejsou nijak zvlášť velkolepé, mají velmi jemnou, zdrženlivou krásu. “

   Skutečná krása tohoto druhu je v jeho úchvatném listí. Doktor Rintz popsal listy takto„kožovité - masité, podlouhlé s vlnitými okraji“, „15 cm dlouhé a 5 cm široké; pruhované žilkami s 5-7 páry žil probíhajících souběžně s centrální žílou; lesklá, zelená nebo vybledlá červená nahoře, červená dole. Hoya erythrina má pravděpodobně nejkrásnější listy ve světě Hoya. Podlouhlé, vlnité, stříbřitě zelené listy, jako by byly postříkány stříbřitými, růžovými, bílými a hustými stříbřitě zelenými. Spodní strana listů je nahnědlá, růžová a vypadá mírně zaprášená.

   Hoya erythrina není rychle rostoucí rostlina, která se přizpůsobí jakémukoli substrátu za předpokladu, že je uvolněná a rychle schne. Hoya erythrina se nedaří dobře v příliš jasném světle, místo toho dává přednost mírně zastíněné oblasti, možná s krátkým ranním sluncem. Kvetou Hoya erythrina docela snadno, kvetení často běžně uvolňuje deštníky 5-16 květů o průměru 1,4 cm. Corolla pubescentní, na špičkách čepelí korunní puberta silnější. Laloky jsou světle žluté se žlutavě hnědými skvrnami, špičky laloků jsou mírně zakřivené vzadu. Koruna je světle žlutá. Kvetení netrvá dlouho, až 4 dny, není vůně.

...

   Dr. Rintz: „ Hoya erythrina je endemický původ z Malajska, roste v kopcovitých lesích Pahang a Selangor v nadmořské výšce 400–700 metrů a v Bertamu, Ula Kelantan; společné, ale ne hojné podél řek na obou stranách mezery . 

Na základě materiálů z časopisu „Fraterna“ # 3, 1990

 

 

Náhledy fotografií ze složky Hoya erythrina