Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hoya engleriana

Hoya engleriana Hosseus , 1907

Stanoviště : severní Thajsko, Kambodža, Laos a Vietnam. Ve svém přirozeném prostředí se H. engleriana nachází ve vysokých nadmořských výškách.

Z historie : Nejprve publikováno v Notizblatt des Koniglichen botanischen Gartens und Museums zu Berlin 4 315 (1907).

Popis:
H. engleriana je nemačkavá hoya, řasy rostou vzhůru, dokud váha nezpůsobí jejich ohnutí. Velmi blízko k H. linearis, což je zvláště patrné na listech. Listy H. engleriana vypadají jako jehly. Jsou 1,5 cm dlouhé, tmavě zelené, pokryté krátkými bílými chlupy a velmi úzké. Okraje listů jsou srolované. V uzlu jsou vytvořeny dva nebo tři listy.
Květy H. engleriana jsou docela nápadné, protože mají stejnou velikost jako listy a vypadají relativně velké na tenkých stoncích. Mají průměr až 2 cm a vypadají jako bílé porcelánové hvězdy s růžovým jádrem. Deštníky se vždy tvoří na koncích stonků, obvykle bez stopky nebo na velmi krátkém stopce. U deštníků jsou otevřeny pouze 2 - 4 květy. Koruna (koruna) je venku nahá, uvnitř s hustými, krátkými a velmi jemnými chlupy. Okraje okvětních lístků jsou mírně ohnuté dozadu. Květy se podobají těm z H. lanceolata ssp. bella, ale větší, přibližně 2 cm v průměru. Koruna květu je bílá, koruna je růžová. Vůně je parfémovaná, slabá.

Tipy pro péči o
teplotu: H. engleriana roste ve vysoké nadmořské výšce, takže k dobrému růstu potřebuje chladnou noční dobu a mírně vlhkou půdu. Proto není snadné pěstovat H. engleriana.
Osvětlení : Nejlépe udržováno na jasném světle, ale ne na přímém slunečním světle. Přímo u okenního skla byste měli vytvořit nějakou ochranu před popáleninami pro zařízení, zařízení pro stínování v horkých poledních hodinách. To stimuluje schopnost kvést.
Zalévání: půda by měla být velmi propustná a samotná hoya by měla být udržována poměrně suchá. Při delším zaplavení citlivé stonky hnijí. Je však lepší udržovat vlhkost vzduchu dostatečně vysokou, zejména v horkých dnech je třeba ji často stříkat. Směs půdy musí mezi zavlažováním úplně vyschnout, aby kořeny mohly přijímat kyslík. V létě zalévání 3-5krát týdně, v závislosti na teplotě, v zimě polovinu tak často.
Vlastnosti : roste snadno a rychle. Pokud se tato hoya pěstuje jako ampelous rostlina, pak husté a krásné větvičky budou krásně viset z hrnců. Pro hojné větvení lze stříhání provádět pravidelně. Pěstujte v malém květináči, protože stonky H. engleriana jsou velmi tenké.

 

Náhledy fotografií ze složky Hoya engleriana