Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hoya elliptica

Hoya elliptica   Hooker, 1883
Hoya elliptica

Habitat: Malajsie a Thajsko.
Z historie: výzkumník Hooker popsal tuto hoyu ve 4. čísle „Flóra Britské Indie“. H. elliptica však vzbudil zvláštní zájem po zveřejnění článku Dr. RERintze „Poloostrovní malajský druh Hoya“ („druh Khoi z Malajského poloostrova“). Kromě recenze Hoyových druhů ho přitahoval popis jeho pozorování mravenců rodů Camponotus a Crematogaster žijících v těsné symbióze s H. elliptica. Po prozkoumání 16 hnízd mravenců našel v každém hnízdě dospělou H. elliptica a mladé sazenice ve 3 hnízdech, jejichž optimální vlhkost si udržovali samotní mravenci. Na konci experimentu dr. RERintz rozložil stará a čerstvá semena různých rostlin na větve mravenčích stezek, ale mravenci si do hnízd vzali pouze čerstvá semena H. elliptica. Výsledkem je, že výzkumník navrhl, že semena H. elliptica připomínají vůni,

Popis:
Listy jsou eliptické, tmavě zelené, 5 až 10 cm dlouhé a 3 až 4 cm široké. Základ a špičky listů jsou zaoblené. H. elliptica se liší od ostatních deštných pralesů hoi velmi krásným listovým žilkováním. Boční žíly se táhnou téměř v pravých úhlech od centrální žíly. Na listu je jich 8 - 10 párů. Žíly se sbíhají na okraji listu a vytvářejí originální lemování. Stopka cca 0,4 cm, kudrnatá
Květy jsou bílé s červenou vnitřní korunou. Špičaté lístky jsou na koncích nažloutlé a mírně ohnuté dozadu. U kulatých deštníků, otevřených od 20 do 30 květů o průměru 1 cm, večer vyzařuje lehký zápach. Hoya elliptica Hook.f. 1883

Publikováno v časopise Flora of British India, The. London 4 (10): 58 (1883)

Vzorek typu byl shromážděn v Malacce, pojmenovaný pro své charakteristické eliptické listy.

Přirozeným prostředím Hoya elliptica je Sumatra, poloostrovní Malajsie, Thajsko a Borneo (Kalimantan a Sabah). Vzácný, ale rozšířený nížinný druh.

Hoya elliptica je středně velká epifytická kudrnatá hoya. Internody jsou kulaté nebo mírně rýhované, dlouhé 1–2 cm.

Listová čepel je eliptická, masitá, 3–6 cm dlouhá, 2–4 cm široká, světle zelená s čirým světle zeleným žilkováním.

Květinový deštník o průměru 4–7 cm na negativně geotropním stopce. V deštníku je 10-35 jednotlivých květů o průměru 9-12 mm. Corolla bílá, uvnitř krátce pubertální, venku hladká; lopatky ráfku jsou ohnuty dozadu. Koruna je bílá, laloky koruny jsou podlouhlé, bočně stlačené. Střed koruny je fialový s jasně žlutými prašníky.

Tipy pro péči:
teplota vysoká - v létě vydrží i + 35 ° C, ale při vysoké vlhkosti. V zimě je minimum + 18 ° C. Je velmi důležité dodržovat pravidlo: teplota půdy by nikdy neměla překročit pokojovou teplotu.
Osvětlení : jasné, rozptýlené světlo, snáší určité množství přímého slunečního světla, nejlépe ráno nebo pozdě odpoledne. Směr růstu, tvar a barva listů rostliny přímo závisí na světle.
Zalévání: Uvnitř H. elliptica potřebuje pravidelné zalévání. I při sebemenším suchu listy zežloutnou a spadnou. Rostlina by měla mít dostatek vody - pokud je příliš málo, rostlina začne vadnout. V přírodě stonky této hoyy dosahují délky až 8 m a rostlina vytváří na svém vzdáleném místě od sebe navzájem umístěných listových uzlů množství tenkých kořenů, které dostávají doplňkovou výživu z hostitelské rostliny.
Vlastnosti : pomalu rostoucí hoya. V přírodě roste v symbióze s mravenci. Nesnáší sucho. Velmi snadno se zakoření a rychle se změní na kvetoucí rostlinu. Pro dobré kvetení se doporučuje dobré osvětlení a vysoká vlhkost. Doporučeno pro začátečníky.

 

Náhledy fotografií ze složky Hoya elliptica