Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hoya yuennanensis Hand

Rok vydání:  1936
Autoři: Handel-Mazzetti, Heinrich Raphael Eduard (1882-1940)

Publikováno v Symb. Sin. Pt. VII. 1001 (1936).

Na začátku 20. století byly popsány Hoya lyi H. Le'v shromážděné na jihozápadě Číny . a Hoya yuennanensis Hand.-Mazz., které byly často zaměňovány mezi sebou a s Hoya carnosa R.Br. Donedávna (1995) byla Hoya yuennanensis považována za synonymum pro Hoya lyi , ale po výběru lektotypů a srovnání rozsáhlých herbářových materiálů byly tyto dva druhy opět uznány jako samostatné druhy. Ukázalo se, že se jedná o dva odlišné morfologické odlišné druhy. Byly poskytnuty opravené popisy a ilustrace. Nedávno popsaná Hoya mekongensis MG Gilbert & PTLi je synonymem pro Hoya yuennanensisjako morfologicky nerozeznatelný druh. Stanoviště Hoya yuennanensis - Yunnan (Čína), Vietnam Hoya yuennanensis se nachází na třech místech podél řeky Mekong: poblíž vesnic Lota, Tse'kou a Loudre.

Hoya yuennanensis vede buď litofytický životní styl, nebo stoupá; nachází se na křemičitých a vápencových výchozech v místech vystavených přímému slunečnímu záření.

Listy jsou obvykle oválné nebo lícově kopinaté, 6-13 cm dlouhé, 4-5 cm široké, obvykle se 7 páry sekundárních žil, probíhajících od hlavní žíly pod úhlem 60 °.

V konvexním květinovém deštníku je vytvořeno až 8 samostatných květů o průměru 1,7 - 1,9 cm. Květy Hoya yuennanensis jsou ve tvaru hvězdy, mírně vypouklé, mají barevný přechod z bílé do světle růžové, laloky koroly jsou pokryty chloupky.  Korona je v barvě slonové kosti, laloky koroly jsou svislé....

 

Náhledy fotografií ze složky Hoya yuennanensis Hand