Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hoya eitapensis

Hoya eitapensis Schlechter, 1913
Hoya Aitap areola

Habitat: 
rostoucí epifyticky na stromech ve vlhkých lesích kolem města Aitape (okres Western Sepik na severovýchodě Nové Guineje).


Z historie:
Dr. Schlechter ji objevil v srpnu 1909 v blízkosti města Aitape. V roce 1913 popsal tento nový druh Hoya a pojmenoval jej podle místa, kde byl nalezen.

Popis:
Patří do skupiny Eu-Hoya.
Silně rozvětvená liana rostoucí epifyticky na stromech. Sukulentní, eliptický s relativně tupou špičkou a klínovitou základnou, listy dosahují délky 3-5 cm a šířky 1-2 cm. Listy se stávají červenohnědými, pokud jsou uchovávány na slunném místě. Řapíky jsou dlouhé pouze 2 mm. Listy se zřídka nacházejí na stoncích.
Malý květinový deštník se tvoří na velmi tenkém stopce dlouhém až 2 cm. Stopky dosahují délky 5 cm, květy jsou malé (v průměru pouze 0,8 cm), nažloutlé nebo krémově bílé. Okvětní lístky jsou z vnitřní strany mírně pýřité.
Související s těmito: H. pseudolittoralis, H. microstemma, H. collina.

Tipy pro péči:
Teplota: v létě s dostatečně vysokou vlhkostí vzduchu vydrží teploty nad + 30 ° C, zatímco je na slunném místě, listy jsou celé nebo zčásti podél okraje pokryty červenohnědou barvou. V zimě by teplota neměla klesnout pod + 16 ° C.

Osvětlení: 
světlo milující Hoya. Má rád dobře osvětlené místo, přímé sluneční světlo ráno a pozdě odpoledne je přijatelné. Stínování je nutné v poledne, listy se mohou spálit, což rostlinu nijak nezdobí.

Zalévání:
se zaléváním musíte být velmi opatrní. Půda by měla být prodyšná, lehká, v níž by dominovala půda orchidejí. Voda by neměla stagnovat v květináči s rostlinou, ale měla by volně procházet půdou. Je nutná drenáž na dně hrnce. Další zalévání je až po zaschnutí půdy.

 

Náhledy fotografií ze složky Hoya eitapensis