Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hoya erythrostemma

Hoya erythrostemma Kerr 1939
Hoya erythrostemma

Habitat : Thajsko, Indonésie a Malajsie (Sabah), které se také nacházejí podél řek v Selangoru na stromech.
Z historie : popis H. erythrostemma zveřejnil výzkumník AF George Kerr v roce 1939 v Key Bulletion po dlouhém studiu rostliny v Thajsku a okolních zemích se svými asistenty. Ale v roce 1991 Dale Kloppenburg nejprve zapsal H. erithrostemma jako synonyma pro H. mindorensis a později ve stejném roce to považoval za poddruh = H. mindorensis ssp. erithrostemma. Americký výzkumník CM Burton s těmito změnami nesouhlasí a je toho názoru, že se jedná o dvě různé rostliny.

Popis :
Stonka je kudrnatá, asi 0,2 cm, listy eliptické, masité, lesklé, 8-9 cm dlouhé a 2-3 cm široké. Horní část listu je špičatá, základna je ve tvaru klínu. Listové žíly jsou jasně viditelné. Žádná puberta na stonku a listech.
Květy v H. erithrostemma jsou bílé nebo světle růžové s jasně viditelnou tmavě červenou vnitřní korunou, uvnitř pokrytou dlouhými bílými chlupy. Špičky okvětních lístků jsou mírně ohnuté dozadu a kvůli okouzlujícímu dospívání jsou prakticky neviditelné. Květy dosahují průměru 1 cm a jsou shromažďovány v kulatých deštnících až do 30 kusů. Stopka je velmi silná, roste vodorovně a dosahuje délky 3-4 cm, stopky jsou tenké, asi 2 cm dlouhé.

Tipy pro péči:
teplota: vysoká teplota a vysoká vlhkost. V létě vydrží vysoké teploty, dokonce i + 35 ° C, ale s vysokou vlhkostí. V zimě je minimum + 18 ° C.
Osvětlení : jasné, rozptýlené světlo, snáší určité množství přímého slunečního světla, nejlépe ráno nebo pozdě odpoledne. Směr růstu, tvar a barva listů rostliny přímo závisí na dostatečném množství světla.
Zalévání : v pokojových podmínkách vyžaduje pravidelné zalévání, půda musí před zaléváním vyschnout. Neustálé "mokré nohy" mohou vést k rozpadu kořenů a v důsledku toho ke smrti rostliny.
Funkce:: pomalu rostoucí hoya. Kvete pouze tehdy, když dosáhne určitého věku při dobrém světle a vysoké vlhkosti. Kvete hlavně v dubnu, ale za příznivých podmínek může opakovat kvetení v srpnu až září. Řízky kořenují ve vodě, mechu, perlitu a prodyšné půdě.


Formy H. erythrostemma :
IPPS 03026 - původ v Malajsii. Má oválné listy s dobře definovanými žilkami. Kvete typickými bílými květy s růžovou vnitřní korunou.
IPPS 07024 - původem z Indonésie (Sumatra). Listy jsou široké a oválné s žilkami. Květy jsou bílé s dlouhými chlupy a vnitřní fialovou korunou.

 

Náhledy fotografií ze složky Hoya erythrostemma