Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hoya yingjiangensis

J.Feng Zhang & L.Bai & NHXia & ZQPeng 2015

Publikováno v Phytotaxa 219 (3): 284 (2015).

Hoya yingjiangensis byla popsána panem Wu (LWWu) dne 9. září 2014 v Yingjiang Xian v provincii Yunnan v Číně na hranici Myanmaru. Hoya s velkými (3 cm v průměru), lesklými korunami ve tvaru zvonu nebyla nikdy uvedena v žádném popisu čínského druhu hoi. Byly zkoumány místní recenze a literatura o hoay, které zmiňovaly druhy s velkými zvonovitými korunami, a konzultoval to Dr. M. Rodda ze Singapurské botanické zahrady, který připravuje materiály pro revizi hoi z Bornea, Myanmaru, Filipín a Vietnamu, Papuy Nové Guinea, Brunej, Singapur a další asijské země. Studie ukázaly, že velké zvonovité koruny jsou u rodu poměrně vzácné a druhy s tímto znakem se omezují hlavně na poloostrov Malajsie. Sumatra, Jáva, Borneo, Brunej a Singapur. Zatím jediný známý druh v pevninské jihovýchodní Asii jeHoya collettii , popsaná z kopců Shan v Myanmaru a stále známá pouze z této oblasti. Hoya yingjiangensis se snadno odlišuje od Hoya colletii v charakteristických rysech. Jsou svým keřovitým způsobem růstu podobné medu, oba druhy jsou hladké po celé ploše, mají šťavnaté listy, krátké stonky, zvonkovité koruny. Ale také mají rozdíly: internody 4-7 cm (proti 2 cm u Hoya colletii ), podlouhlé listy s klínovitým základem (proti lineárním podlouhlým listům se zaoblenou základnou u Hoya colletii ), jednokvěté deštníky (proti vícekvětým v Hoya colletii ).

Vzorek typu byl odebrán v Dehong Dai Zu Jingpozu Zizhizhou, Yingjiang Xian, provincie Yunnan, Čína (les Yunnan v nadmořské výšce 1600 m.

Jeho název Hoya yingjiangensis získal titulní oblast obydlí - Yangjiang Xian (Yingjiang Xian).

Hoya yingjiangensis je keřový epifyt, který tvoří vysoce rozvětvené houštiny. Má mléčnou šťávu ve všech částech rostliny. Stonky visící, až 1,2 m dlouhé, 5-6 mm v průměru. Kůže je v mladém věku tmavě zelená, s věkem zbledne bledě hnědá se zřetelnými černými skvrnami. Náhodné kořeny chybí. Internody jsou 4-7 cm dlouhé.

Listy opakvejčité, jemně ozubené, 6-8 mm × 1-1,5 mm, hladké, zelené; listová deska je nepřímo kopinatá, 6-10 × 2,1-2,5 cm, masitá, šťavnatá. Základna listu je klínovitého tvaru, obvykle sestupuje k řapíku, horní část listu je špičatá s malým ocasem. Listová čepel je z obou stran hladká, zelená, masitá, s malými černými skvrnami na horní straně listu. Žilkování je zpeřené, sekundární žíly jsou téměř neviditelné, táhnou se 3-4 v ostrém úhlu na každé straně centrální žíly a spojují se podél okraje listové desky.

Pozitivně geotropní květenství, které se tvoří v uzlu mezi pažemi listů, se skládá z jediného květu. Pedicel dlouhý až 2 cm, hladký květinový koruna ve tvaru zvonu, vysoký 1,5–1,6 cm, průměr 2,2–3 cm, hladký po celém vnějším i vnitřním povrchu, krémově žlutý. Koruna je vysoká 6,5 mm. Hoya yingjiangensis  kvete od poloviny srpna do konce září.

 

Náhledy fotografií ze složky Hoya yingjiangensis